15 savjeta mlađem sebi: Ne troši na gluposti i ne ostaj u otrovnim odnosima!

 

1. Sve radiš ispravno

Nemoj se previše opterećivati mišljenjima drugih, time što ti budućnost nosi ili jesi li dobro odlučio. Donesi ih, odluči i idi dalje! Svijet nije okrutan, dapače, svi imamo nekoga tko nas voli i podržava i na njih se treba usmjeriti, piše Brightside.

2. Nemoj početi pušiti

Grozna navika koja uništava zdravlje, ali i financijsku situaciju.

3. Pokušaj svaku noć spavati barem 7 sati

Nemoj eksperimentirati s raznim ciklusima spavanja, tijelo treba odmor, dopusti mu da se oporavi i da ti sljedeći dan bude ispunjen energijom.

4. Neka te vode snovi i ciljevi

Uvijek misli prvo na sebe. Nemoj se sramiti svojih želja i ciljeva. Usreći samog sebe prvo, jer ćeš jedino tako moći usrećiti i ljude oko sebe.

5. Ne odgađaj

Za sve u životu postoji idealno vrijeme. Kad si mlad i ideš u srednju školu ili na fakultet – uči. Iskoristi sve što ti se nudi – slušaj profesore, preispituj svijet oko sebe. Kasnije je jako teško nadoknaditi sve što si u mladosti propustio budući da život nosi i obitelj, obveze, posao, račune i to na svakodnevnoj bazi.

6. Bolje se pripremi za prijamne ispite

Daj sve od sebe da upišeš srednju školu ili fakultet koji želiš, nemoj upisati nešto samo zato što možeš. Sa strukovnim školama i fakultetom si određuješ budućnost, a ljepše je raditi nešto što voliš, nego što ne voliš.

7. Ne troši na gluposti

Momentalni hirovi ti mogu odnijeti puno novca. Ne troši suludo na videoigrice, skupu odjeću i stvari koje nisu trajne. Radije štedi i ulaži u sebe – u svoje znanje i budućnost.

8. Nemoj se previše brinuti oko ispita, eseja ili radova…

Bitni su, ali ne toliko. Izaberi smjer koji odgovara tvom karakteru i daj sve od sebe, ali nemoj dopustiti stresu da dominira tvojim životom. Iskoristi sve šanse koje ti se pruže za vrijeme školovanja – riskiraj i odi na natjecanje, pokušaj osvojiti stipendiju, javi se za rad na projektu – iz svega toga ćeš dobiti vrijedno iskustvo.

9. Nosi kapu, kvalitetan donji veš i debele čarape zimi

Više se brini za svoje zdravlje, nego za izgled. Nosi kapu, rukavice, šal i debelu jaknu tokom zime. Nikog ne zanima kako izgledaš u jakni. I uvijek se potrudi imati kvalitetne cipele.

10. Slušaj roditelje i nemoj ih vrijeđati

Iako ćete beskrajno mnogo puta imati različito mišljenje i što ćeš se osjećati kako te ne razumiju – uvijek se sjeti da ti žele najbolje pa čak i onda kad to pokušavaju na krivi način.

11. Odrasli nisu puno drugačiji od djece

Ni odrasli nisu posve sigurni u sebe i oni imaju mišljenja koju su možda kriva, stoga ne uzimaj srcu sve što odrasli govore. Uzmi u obzir njihovo iskustvo i izjave, ali nemoj dopustiti da to ima prevelik utjecaj na tvoje životne ciljeve, odluke i stavove. Poslušaj, promisli i prilagodi.

12. Zaštiti svoju privatnost

Zaštiti lozinkama stolno računalo, laptop, mobitel – pazi na osobne informacije koje dijeliš na društvenim mrežama. Često se znaju ljudima obiti o glavu.

13. Ne ostajte u otrovnim odnosima

Ako imaš odnose koji su teški i nepromjenjivi, ako nemaš dobar odnos sa svojim partnerom, ako imaš loš posao i želiš dalje – reži i kreni dalje! Gore ne može…

14. Cijeni mladost – to je razdoblje života kad su sva vrata otvorena, a brzo prolazi .Uživaj u slobodi, novim iskustvima, igri, prvim poslovima, fakultetu, putovanjima – uživaj u životu. zapamti ovo vrijeme mladosti. kasnije u životu često ćeš se prisjećati svih dogodovština iz ovog razdoblja pa se pobrini da se imaš čega sjetiti.

15. Budi svoj/svoja, prati svoje snove bez obzira na sve

Ovo je tvoj život, ne život tvojih roditelja ili prijatelja. Hodaj svojim putem i živi ga punim plućima.