Kadulja, kraljica ljekovitog bilja: Najbolji lijek za nervozu, depresiju, želudac…

kaduljaKadulja spada u sam vrh najvrjednijeg ljekovitog bilja. Zbog svog širokog spektra djelovanja često je nazivaju kraljicom ljekovitog bilja.

Prema Breussu (poznatom piscu više knjiga o liječenju raka i drugih bolesti) kadulja je definitivno jedna od onih vrsta čajeva, koju bi trebalo u razumnim količinama piti cijeli život i to prvenstveno u preventivne svrhe. Naime, kako kaže gospodin Breuss: onaj tko pije čaj od kadulje teško da će se ikada razboljeti. Ona ima antibakterijsko, antiseptičko i antigljivično djelovanje, jača otpornost organizma te smiruje i osvježava. Ako ste nervozni ili ste osjetili nalet tuge, pripremite sebi čaj od kadulje koji dokazano smanjuje depresiju i stresna stanja.

Kako pročišćava krv i jača kardiovaskularni sistem djeluje dobro protiv krvarenja i upala, a svojim svojstvima ublažava grčeve te je odličan napitak tokom menstruacije. Snizit će temperaturu i umiriti bol. Ako imate problema sa želucem i probavom, kadulja može biti spas jer pomaže normalan rad crijeva i želuca.

Priprema blagog čaja za prevenciju i svakodnevnu uporabu

u lonac kipuće vode stavite 3 velika listića suhe kadulje na svaka 3 dcl vode, tako kuhajte 1-2 minute a zatim poklopite i pustite da odstoji 5 minuta, nakon toga uklonite listiće i čaj je spreman za piće, po želji možete dodati kašiku meda. ( preporuka : med od kadulje ) – ovako pripremljen čaj možete svakodnevno piti do 2 šoljice dnevno.

Priprema čaja za grgljanje

u pola litre kipuće vode stavite 20 suhih listića kadulje, kuhajte 1-2 minute a zatim  poklopite i pustite da odstoji 20 minuta, nakon toga procijedite. – ovako pripremljen čaj grgljamo dok je još topao a koristimo ga kod upale grla i sinusa te kod ispiranja usta. Važno je naglasiti da ovako pripremljen čaj NE PIJEMO ! – kod upale grla i sinusa grgljamo 1-2 minute svakih 2 sata.

(aura.ba/kadulja.com)