12 ZIMSKIH SAVJETA ZA VOZAČE: Postoji jako dobar razlog zašto uvijek treba imati par starih čarapa u autu

Predmeti iz kućanstva mogu jednostavno zamijeniti mnoge specijalizirane (i puno skuplje) preparate za zimsku njegu auta.

Portal Chive je izdvojio 12 korisnik trikova koji će olakšati zimske muke vozačima, no ipak najvažniji ostaje – oboružajte se strpljenjem.

1. Nakon što parkirate navečer, prozračite auto. Tako će u auto ući hladan, ali suh zrak i ujutro vas neće dočekati zamagljeno ili smrznuto staklo.

2. Farove možete istrljati pastom za zube – vi ćete bolje vidjeti, a i ostali u prometu će puno bolje vidjeti vas.

3. Navečer, pokrijte retrovizore plastičnom vrećicom.

4. Gumu kod vrata bilo bi idealno prebrisati glicerinom, ali i obično jestivo ulje će spriječiti da se guma zalijepi.

5. Napunite dokoljenku (ili najlonku) mačjim pijeskom i stavite u auto. Kada parkirate, ostavite ga tijekom noći na komadnoj ploči kod vjetrobrana kako se ne bi maglio ili smrznuo.

6. Ako nemate specijaliziranu otopinu za odleđivanje bravica, možete uzeti slamku i puhati vrući zrak ravno u ključanicu. Ako imate stariji ključ, možete ga zagrijati upaljačem i polako gurati u bravu. Polijevanje vrućom vodom nikada nije dobro rješenje, jer bi mogla popucati (osobito staklo, ako ga zahvatite)

7. Držite u autu par “divovskih” grubih čarapa – ne zauzimaju puno mjesta a mogu biti od koristi ako trebate gurati auto po poledici – navučete ih preko cipela za bolje trenje.

8. Kada navečer parkirate, odmaknite brisače kako se ne bi smrznuli uz staklo. A možete ih i prebrisati alkoholom.

9. Prebrišite unutrašnjost vjetrobranskog stakla pjenom za brijanje – smanjit ćete magljenje stakla.

10. Plastična iskaznica (bolje ne riskirati s kreditnom karticom da ju ne oštetite) može poslužiti sa skidanje mraza s vjetrobrana.

11. Poprskajte vjetrobran smjesom octa i vode u omjeru 3:1 i neće vam se nakupljati mraz.

12. Ako često morate prolaziti putovima koji se ne čiste često, dobro je u prtljažniku imati vreću mačjeg pijeska. Ako zapnete, posipajte ga tik ispred kotača kako biste povećali trenje. U slučaju nužde, mogu pomoći i gumeni tepisi, ili kartonska kutija.

Net.hr