11 razloga da redovno jedemo smokve: UBICA HOLESTEROLA, AKNI, BUBULJICA, ŠTITI OD RAKA I SRČANOG UDARA

Ukusno mediteransko voće je bogato beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, željezom i drugim mineralina. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate.

Blagotvorno dejstvo smokvi počinje od liječenja akni i bubuljica do prevencija raka. Smokve su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, željezom i drugim mineralina. Pred vama je 15 dobrih razloga zbog kojih je neophodno da uključite smokve u redovnu ishranu.

1. Prevencija raka

Japanski naučnici su dokazali da ekstrakt smokvi njihov sastojak benzaldehid doprinose smanjenju tumora kod ljudi. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate. Takođe, vjeruje se da pomažu i kod raka dojki u periodu nakon prestanka menstuacije.

2. Smanjuje holestrol

Dokazano je povoljno djelovanje smokvi na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

3. Prevencija visokog krvog pritiska i srčanog udara

Omega 3 and Omega 6, kojim smokve obiluju, su veoma važne za zdravlje kardio vaskularnih organa. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

4. Poboljšavaju pamćenje

Redovno uzimanje smokvi sprječava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suhe smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze željeza koja je potrebna našem organizmu.

5. Lijek za stomačne tegobe

Kompot od smokve djeluje kao laksativ. U narodu su smokve poznate kao lijek za čir i gastritis. Smanjuju nadutost stomaka, pospješuju rad crijeva i uklanjaju grčeve u stomaku. Uništavaju gliste i druge crijevne parazite. Poboljšavaju crijevno pražnjenje, smanjuje potrebu za laksativima, a da pri tome ne izazivaju zavisnost, crijevne grčeve i proliv.

6. Pomoć kod hemoroida

Dnevna konzumacija smokvi je kod liječenja hemoroida efikasna koliko i sami lijekovi.

7. Koža i akne Zdrave su za kožu

Kada se direktno nanosi na kožu, pečena smokva može da izliječi upalu poput apscesa i čireva. Zbog visokog sadržaja vode, pire od smokve djeluje kao odličan preparat za čišćenje kože i pomaže u prevenciji i liječenju akni.

8. Ubijaju viruse

Svježa smokva smirujuće djeluje kod upale bronhijalnih puteva. Sadrži puno vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije. Takođe, od grubo samljevenih smokvi se priprema kafa, koja se preporučuje plućnim bolesnicima. Smokve i njihov mliječni sok imaju jako antiseptičko i dezinfekciono dejstvo

9. Pomožu mršavljenju

Bogate dijetalnim vlaknima, koriste se u dijetama i kod ljudi koji pate od gojaznosti. Imaju nizak sadržaj masnoća i obezbjeđuje više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća.

10. Čuvaju kosti

Bogate su kalcijumom, mineralom koji ima mnoge funkcije uključujući i gustinu kostiju. Posebno su dobre za djecu u razvoju, trudnice i žene u postmenopauzi sklone osteoporozi. Možete da ih jedete svježe, ali i sušene koje sadrže pet puta više kalcijuma.

11. Jačaju seksulanu želju

Kako su odličan saveznik u borbi protiv stresa, koji je jedan od glavnih krivaca za gubitak seksualne želje, smokve mogu da spasu vaš seksualni život i uživanje, naravno uz redovno korišćenje.

(aura.ba)