KINESKA MEDICINA: Thai Chi i Quigong – jednostavne vježbe za zdravo i jako srce!

thaichiNova kineska studija je otkrila da tradicionalne vježbe koje se fokusiraju na držanje tijela, disanje i meditaciju, mogu pomoći u poboljšanju zdravlja pojedinaca koji su patili od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska i moždanih udara.

U cilju istraživanja, dr. Chen Pei-Jie i njegov tim istraživača sa šangajskog Univerziteta za sport, izučavali su rezultate 35 istraživanja, koja su uključivala 2.249 ispitanika iz različitih zemalja.

Podaci su pokazali da su vježbe poput Thai Chia i Quigonga, pomogle pojedincima sa kardiovaskularnim bolestima, smanjujući im sistolički krvni pritisak za više od 9.12 mm Hg.

Dijastolički krvni pritisak, koji mjeri pritisak na arterije, kada se mišić srca odmara – je smanjen za više od 5 mm Hg.

Tim  je uvjeren da rezultati njihove analize krvnog pritiska, pokazuju da ove tradicionalne kineske vježbe, mogu smanjiti rizik od srčanog udara za više od 40%, i umanjiti pojavu srčanih bolesti za 22%.

Pored toga, ljudi koji žive sa kardiovaskularnim bolestima, redovnim praktikovanjem Thai Chia i Qigonga, pokazali su poboljšanje u ukupnom kvalitetu života i smanjili su depresiju, u odnosu na kontrolne grupe.

Istraživači koji su preko pet godina istraživali efekte tradicionalnih kineskih vježbi, zaključili su da njihova studija demonstrira pozitivne promjene na zdravlje, koje ove vježbe imaju na pacijente sa kardiovaskularnim bolestima, i nastaviće sa daljim istraživanjima.

(themalaymailonline.com/D.K./aura.ba)