100% tačno: Pomoću jednačine ljubavi otkrijte hoćete li ostati u braku ili slijedi razvod

Vjerovali ili ne, naučnici su načinili jednačinu uz pomoć koje možete da izračunate da li je vašem braku suđeno da traje ili ne.

Psiholog i matematičar uzeli su u obzir tjelesne pokazatelje, ali i to jesu li parovi u raspravi koristili humor, jesu li bili otvoreni ili možda arogantni i agresivni.

Svi se parovi svađaju, ako nema većih razloga onda zbog otvorene paste za zube ili podignute daske na wc šolji. No, nekada svađe mogu biti baš gadne, pa čak ni seks pomirenja ne može ukloniti osećaj da se pretnja nadvila nad vašom vezom. Želite li da predvidite šta će se događati s vašim brakom – hoćete li ostati zajedno ili ćete se razvesti – možete to pomoću matematičke jednačine koja, navodno, predviđa sudbinu veze s 90 posto preciznosti.

Kako se svađate

Jednačina je potekla iz istraživanja psihologa Džona Gotmana i profesora matematike Džejmsa Mareja, koji su snimali 15-minutne video-zapise svađa dugogodišnjih partnera. Osmislili su metodu za ocjenjivanje svega što se događalo tokom svađa, uključujući srčani ritam, vrednosti krvnog pritiska, izraze lica i provodljivost kože. Nisu se fokusirali samo na tjelesne pokazatelje, obratili isu pažnju i na to jesu li parovi koristili humor, jesu li bili otvoreni ili možda arogantni i agresivni.

Evo i jednačine

Pomoću svega toga, dekodirali su šta se događalo tokom rasprave i tada su mogli predviđati hoće li se par razvesti ili neće. Dakle, radi se o tome kako se svađate i šta govorite u svađi, to je odlučno za vaše šanse za dugoročnu sreću.

Želite li izračunati svoje izglede, olovku u ruke i papir pred sebe, jer slijedi jednačina:

Wt+1= w + RwWt + IHM (Ht)

Zbunjujuće? Može izgledati kao niz nasumično odabranih slova i pokoje brojke, ali nije tako. Evo i obrazloženja Gotmana i Mareja.

● Wt+1 označava pozitivnost ili negativnost ženinog sljedećeg komentara u raspravi.

● Malo w označava opšte ženino raspoloženje.

● Dodajete RwWt, što u osnovi označava ženino raspoloženje prema mužu.

● Potom dodajete IHM, što označava muževljev uticaj.

● (Ht) na kraju jednačine znači da morate uvrstiti i najnoviju muževljevu radnju.

Korišćenjem ovog sistema, sve što se izgovori tokom svađe svrstava se u kodove. Primera radi, „odbrana” je negativan kod, a „naklonost” ili „humor” su pozitivni kodovi.

Prema sistemu kodiranja Koana i Gotmana iz 1995. godine, svaka reakcija u svađi vredi određeni broj bodova, pa radost nosi +4 boda, humor takođe +4, a zainteresiranost +2 boda. Ako ste negativno raspoloženi, pripremite se na gubljenje bodova, prezir nosi -4, a gađenje -3 boda.

Nije svaka svađa loša

I, kako je sve to povezano s tim hoćete li se razvesti ili ne? Tako što su sistem kodiranja i jednačina povezani. Kako objašnjava matematičarka Hana Fraj, sve zavisi o zadnjim dijelovima jednačine, tj. o muževljevom uticaju i muževljevoj reakciji. Radi se o pozitivnim i negativnim reakcijama koje se stavljaju u grafikon, a ako dosegnu određeni prag – vezi bi mogao biti kraj.

Iznenađujuće, grafikon je otkrio da su parovi s vrlo niskim pragom negativnosti zapravo najneuspješniji, što sugeriše da je svađa tu i tamo potrebna. Uspešniji su bili parovi koji su odmah progovarali o onome što ih muči.

Zaključak: Ukoliko želite da sačuvati vezu, što prije progovorite o problemu koji se pojavio. I neka vam kalkulator bude pri ruci.