10 zanimljivih, jedinstvenih biljaka i kako ih iskoristiti: Sveti bosiljak umiruje i najnapetije živce, ruta tjera štetočine i duhove

 Upotreba bilja je izuzetno raznolika i široko rasprostranjena. Dok neke kulture koriste bilje prvenstveno u kuhinji, druge koriste bilje u svrhu alternativnog liječenja ili kao duhovnu ili ceremonijalnu pratnju. Svaka biljka ima zanimljivu i jedinstvenu istoriju tradicionalne i moderne upotrebe, a mogli biste provesti dane učeći u detalje o jednoj posebnoj biljci.  

 

Ashwagandha

Ashwagandha je izuzetno moćna biljka koja se često koristi u ajurvedskoj medicini (tradicionalno u Indiji) za smanjenje upale, smanjenje stresa i povećanje libida. Ova rijetka biljka ima svojstva borbe protiv raka, a mogu se koristiti i listovi i korijeni. Na sanskrtu, ashwagandha otprilike znači “miris konja”, što se odnosi na njen jak miris i sposobnost da poveća snagu u vitalnosti kod onih koji koriste to medicinski. Mnogi ljudi koriste amazonsku ashwagandhu kao zdravstveni dodatak za ublažavanje stresa i podršku anksioznosti u tijelu, a smatra se da je njena korist široko rasprostranjena.

Skuhajte ashwagandha čaj od osušenih listova u vrućoj vodi i medu. Osim toga, korijen često možete pronaći u obliku praha, bilo u obliku kapsule ili nešto što možete umiješati u svoj čaj.

 

Tulsi (Sveti bosiljak)

Tulsi, ili sveti bosiljak, je još jedna vrlo istaknuta biljka u ajurvedskoj medicini. U Indiji se smatra svetom biljkom i koristi se u mnogim vjerskim i duhovnim ceremonijama. Tulsi može pomoći u liječenju prehlade i gripe, kao i ublažiti bolove u tijelu. Ulja u biljkama tulsi često se koriste kao antioksidansi. Njegovi cvjetovi, listovi, sjemenke i ulja koriste se na različite načine.

Od listova tulsija pravi se ukusan i umirujući čaj koji će vas ostaviti opuštenim i vjerovatno u odličnom raspoloženju. Ako ne želite da pijete čaj, možete pronaći i tulsi u obliku tableta ili kao eterično ulje koje ćete koristiti lokalno ili raspršiti u svojoj sobi.

Zimski čuber

Zimski čuber je kulinarska biljka iz porodice mente koja ima malo začina i intenzivnog okusa. Iako nije uobičajena ljekovita biljka, ima nekoliko ljekovitih svojstava. Kaže se da čaj od ove biljke pomaže kod problema sa probavom i plućima. Ova biljka je odličan dodatak jelima od ribe, pasulja i piletine.

Osim toga, eterična ulja zimskog čubra mogu se koristiti za ublažavanje bolova od uboda i ugriza buba.

Gavez 

Gavez je jedna od najpopularnijih i najsvestranijih ljekovitih biljaka. Također poznat kao pletena kost, pomaže u smanjenju otoka od povreda, uključujući slomljene kosti. Takođe može pomoći u zacjeljivanju rana, opekotina i ogrebotina i vrlo je umirujuće na opekotine od sunca. Napravite oblog ili melem od lišća gaveza koji ćete staviti na svoje rane.

Majčinski vratić

Majčinski vratić (eng. Fewerfew), je biljka koja radi upravo ono što zvuči kao da bi mogla učiniti – smanjuje temperaturu, glavobolju, pa čak i migrenu. Ima protuupalna svojstva i može otvoriti ograničen protok krvi, čime se smanjuje pritisak koji se osjeća kroz glavobolje i groznicu. Iako je cijenjena zbog svojih malih bijelih i žutih cvjetova i osvježavajućeg mirisa, također odbija uobičajene vrtne štetočine, uključujući i nepoželjne insekte . Koristite je u čaju ili kao tinkturu. Ako vam se sviđa ukus, svježe listove možete isjeckati i na salatu ili u sendvič.

6. Limunska verbena

Limunska verbena je jedna od omiljenih biljaka ljubitelja alternativne medicine. Njegov zamamni miris i živahan okus limuna čine ga odličnim dodatkom mješavini čaja ili čak desertu. Limun verbena je izuzetno aromatična i bila je popularna kao parfem u doba španskih konkvistadora. Limun verbena je veoma popularna kao sušena biljka jer tako dugo zadržava svoj ukus i miris. U hrani se često koristi u čajevima, preljevima za salate i desertima.

Alternativne upotrebe uključuju korištenje svježih listova verbene u prirodnim sredstvima za čišćenje u domaćinstvu, potpourri jastucima i osvježivačima za veš.

Agrimonija

Agrimonija je posebno moćna i rijetka ljekovita biljka. Ova biljka rješava probleme sa želucem i jetrom i ima adstringentni kvalitet koji može biti koristan u tretiranju vanjskih rana. Agrimonija također ima antibakterijska svojstva koja pomažu u čišćenju rana. Agrimonija se može koristiti svježa ili osušena. Upotrijebite ga osušenog da napravite umirujući čaj. Možete napraviti čaj od listova, cvjetova, pa čak i stabljika biljke agrimonije. Agrimonija se također može koristiti lokalno kao pomoć u liječenju različitih stanja kože.

 

 Ruta

Ruta je biljka sa kojom se mora pažljivo rukovati. Eterična ulja rute se ne miješaju dobro s UV zracima – pa ako se očešete o biljku kada je sunce vani, nemojte se iznenaditi ako na koži dobijete brazde i plikove. Srećom, jedinstveni oblik listova čini rutu prilično lako uočiti. S rutom je najbolje rukovati zaštitnom odjećom i rukavicama.

Ova mediteranska biljka korištena je za odvraćanje zlih duhova u srednjem vijeku. Danas je poznato da pomaže kod grčeva i PMS-a, kao i kod problema i tegoba oko očiju. Snažan miris rute odvraća mnoge vrtne štetočine, čineći je još poželjnijom.

Rutu koristite pažljivo, jer neki travari sugerišu da rutu ne treba uzimati interno.  Napomena: Trudnice bi trebale izbjegavati ovu biljku.

 Bronzani komorač

Čipkasti listovi i aromatične osobine bronzanog komorača čine ga izuzetno poželjnom kulinarskom biljkom koja se slučajno može pohvaliti i ljekovitim svojstvima. Bronzani komorač pomaže u ublažavanju nadimanja i probave i često se uzima kao umirujući čaj. Osušene sjemenke bronzanog komorača predstavljaju odličan zalogaj poput slatkiša, dok su svježi listovi odlični za ribu i preljeve za salatu. Pustite da procvjeta u vašem vrtu da privuče oprašivače i druge korisne insekte.

 Valerijana

Valerijana je neobična i rijetka biljka, koja se naziva i “valijum za siromašne”. Valerijana je sedativ koji će vam sigurno pomoći da zaspite. Oni koji traže biljne lijekove za hrkanje često također traže pomoć za spavanje općenito i okreću se valerijani. Valerijanu treba koristiti oprezno, jer može uzrokovati neke neželjene nuspojave kao što su glavobolja ili vrtoglavica. Ako se odlučite isprobati, probajte čaj ili kapsulu.