10 stvari koje ne bi trebalo da radite kada ste ljuti

Možda ne možete kontrolisati kada ćete se naljutiti, ali svakako da možete kontrolisati kako ćete se poslije toga ponašati. Neke stvari jednostavno ne biste trebali raditi.

1. Nemojte da prespavate problem

Nikada nemojte otići na spavanje ljuti. Mozak tokom sna procesuira sjećanja i emocije koje smo proživljavali u toku dana. Stoga, ukoliko odete na spavanje tik nakon svađe, može vam se dogoditi da mozak procesuira taj događaj mnogo živopisnije nego što bi to uradio da ste bili budni sve to vrijeme.

2. Nemojte da vozite

Upravljanje motornim vozilom kada ste bijesni je veoma opasno. Istraživanja su pokazala da bijesni vozači mnogo više rizikuju i nerijetko izazivaju veliki broj saobraćajnih nezgoda. Kada ste nervozni i ljuti ne možete tako lako da primijetite pješake jer vam je periferni vid blokiran.

3. Ne iskaljujte bes

Iako zvuči kao dobra ideja, ukoliko odlučite da nekako iskalite bijes, možete samo pogoršati situaciju. Ukoliko vam padne na pamet da udarate jastuke kako biste se smirili, ne samo da će se vaš bijes uvećati, već stvarate rizik da agresivno ponašanje ponovite u budućnosti.

4. Ne biste trebali da jedete

Ukoliko želite da umirite svoj bijes hranom, to vam se može obiti o glavu. Kada smo ljuti često posežemo za kaloričnijom i nezdravom hranom. Rijetko ko posegne za brokolijem. Međutim, ovakvo ponašanje naše tijelo može pogrešno da protumači, što vodi ka lošem varenju i zdravstvenim problemima.

5. Ne nastavljajte raspravu

Ukoliko nastavite za razgovorom tokom kojeg imate problem da kontrolišete svoj bijes, vjerovatno ćete reći nešto zbog čega ćete kasnije zažalite. Jednostavno odustanite od svađe, makar na deset minuta kako biste se smirili i bili u mogućnosti da kasnije porazgovarate smireno i trezveno.

6. Nemojte pisati o konfliktu na društvenim mrežama

Kada ste ljuti osjećate poriv da razglasite svoju ljutnju. Međutim, objavljivanje problema na društvenim mrežama vam se lako može obiti o glavu. Ukoliko nešto podijelite sa javnošću, to više nikada nećete moći da povučete.

7. Ne šaljite mejlove

Isto važi i za ljutiti mejl – nakon što ga pošaljete, ne možete se vratiti nazad. Ukoliko ipak ne možete da suzbijete svoje ljutite misli bolje je da ih ispišete u Word-u.

8. Nemojte piti alkohol

Ukoliko posegnete za čašom vina kako biste se umirili, proizvešćete upravo suprotan efekat. Alkohol umanjuje inhibicije tako što utiče na deo mozga koji je odgovoran za kontrolisanje impulsa koji nas sprečavaju da se predamo porivima da nekog ili sebe povrijedimo. Ovakvo ponašanje može dovesti do velikih problema ukoliko učinite nešto zbog čega ćete se pokajati.

9. Ne biste trebali da ignorišete krvni pritisak

Rizik da doživite srčani udar se uvećava ukoliko imate nalet bijesa. Ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom najbolje je da ga provjerite nakon svađe. U slučaju da je povišen, neophodno je da iskontrolišete svoj bijes uspomoć fizičke aktivnosti.

10. Bez mnogo analiza

Opsesivno razmišljanje o situaciji u kojoj vas je neko povrijedio ništa ne rešava. Ukoliko se pak suočavate sa osobom koja je ljuta na vas, potrudite se da je smirite tako što ćete vi ostati mirni.