10 savjeta kako ostati zauvijek u braku

Nema bračnog para koji ne može potvrditi da su tijekom života prošli doslovno i dobro i zlo zajedno, jer je život, sam po sebi, mješavina sreće i tuge. Glavni ključ upjeha, odao nam je jedan bračni par s 33 godina staža, jest da biste trebali biti sretni zajedno, uživati u međusobnom društvu i iskreno se voljeti. Ako zadovoljavate te kriterije, izdržat ćete sve nedaće pred vama.

No evo još deset savjeta koje su s nama podijelili oni stariji, s iskustvom:

1. Kad razmišljate o braku, izaberite partnera kojeg apsolutno obožavate.
To će vam itekako dobro doći u svim onim prigodama kad ćete se međusobno živcirati. A bit će dosta takvih situacija.

2. Uvjerite se da vaš odabranik ima smisla za humor – trebat će vam.
Ako je njihov smisao za humor sličan vašem, tim bolje, jer ćete se i puno zabavljati zajedno.

3. Nemojte razmišljati o tome što možete promijeniti na supružniku.
Osoba s kojom se danas vjenčate će biti ista osoba za 20, 30 ili 50 godina. Njihove navike, tijelo, prijatelji, zanimanja i ciljevi se mogu mijenjati tijekom godina, ali osoba kakva jesu, duboko u sebi, ostat će ista. Ako ne mislite da je ta osoba sjajna baš takva kakva je, nemojte se vjenčati.

4. Očekujte da će vaš brak biti lijep, dugačak put.
Na njemu ćete neke dijelove preletjeti bezbrižno, a neki dijelovi će biti puni pukotina i bit će vam slabo. No podsjetite se da svako toliko trebate zamijeniti ulje i provjeriti stanje guma. Uz to, prisjetite se povremeno stati i uživati u pogledu i svemu što imate. Ponesite dosta fine hrane i pripremite fotoaparat kako bi zabilježili najljepše doživljaje.

5. Budite bolji i suosjećajniji jedno prema drugom, nego prema ikom trećem.

6. Ako imate djecu, ne dopustite da oni postanu glavni dio vašeg braka.
Da, oni su važni i oduzimaju vam puno pažnje i zahtijevaju puno brige, no oni neće s vama provesti cijeli život, za razliku od supružnika.

7. Sva komunikacija je važna.
Iako je važno razgovarati, razgovor nije jedini oblik komunikacije i nije potrebno da raspravljate o svakoj mogućoj sitnici koja vam se dogodi ili vam padne na pamet. Ostavite nekad prostora za tišinu i naučite uživati u njoj zajedno.

8. Zadržite/pronađite osobne interese, aktivnosti, prijatelje i karijeru.
Podijelite sa supružnikom sve što je bitno, no nemojte očekivati da vam ta osoba bude jedina i sve u životu.

9. Svaki od supružnika bi trebao raditi i financijski doprinositi kućanstvu.
To je jedan od najboljih načina da se međusobno podupirete. Uz to, svakom partneru ostanu neki novci s kojima može samostalno raspolagati na način koji želi, za neka mala osobna zadovoljstva, zbog čega ostaje jednako podijeljena snaga među partnerima i nema ‘jačeg’ i ‘slabijeg’.

10. Nemojte se razvesti.
Jednostavno.