10 NAMIRNICA ZA ČISTE ARTERIJE!

Arterije su krvni sudovi koje prenose gustu krv obogaćenu kiseonikom iz srca u sve organe u tijelu. Zdrava arterija je jaka, elastična i fleksibilna. Progresivno začepljenje arterija je stanje poznato kao ateroskleroza i glavni je uzrok kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčane udare, moždane udare i periferne kardiovaskularne bolesti. Evo nekoliko dobro proučenih namirnica koje mogu očistiti vaše arterije na prirodan način:

1.Kurkuma

Kurkuma je poznat začin, Kurkuma smanjuje LDL holesterol i čisti sakupljene naslage u arterijama. 2011. godine u jednom istraživanju dokazano je da kurkuma smanjuje holesterol i suzbija rani proces ateroskleroze bolje od nekih lijekova.

2. Bijeli luk

Naučno je pokazano da bijeli luk pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, usporavanju ateroskleroze i smanjenju nivoa krvnog pritiska. Bijeli luk je prilično efikasan u sprečavanju stvaranja naslaga u arterijama. On smanjuje rizik od srčanog udara i moždanog udara za više od 50 procenata, a takođe pomaže u sprječavanju i liječenju ateroskleroze.

3. Đumbir

Đumbir je poznat po svojim snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim osobinama. Istraživanja su pokazala je da ekstrakt đumbira ima mogućnost smanjenja holesterola i triglicerida u krvi, područja aterosklerotskih lezija aorte, LDL agregacije i LDL masnih peroksida.

4. Mljevena ljuta papričica

Sastojak kapsaicin koji se nalazi u ljutoj papričici pomaže u smanjenu LDL holesterola u krvi. Papričica smanjuje rizik od srčanog udara i poboljšava krvnu cirkulaciju.

5. Limun

Za srce je dobro piti vodu sa limunom ujutru čim ustanete. Ne samo da smanjuje nivo holesterola, već i sprječava oksidativno oštećenje i zadržava arterije zdravim. Ovaj agrum je prebogat vitaminom C, za koji se pokazalo da smanjuje ukupni holesterol, inhibira agregaciju trombocita, smanjuje zapaljenje i ojačava arterije.

6. Cimet

Cimet može da smanji rizik od bolesti srca i asteroskleroze. U jednoj studiji 2003. u magazinu “Diabetes Care” dokazano je da se korišćenjem od 1-6gr cimeta dnevno smanjuju glukoza, trigliceridi, LDL holesterol.

7. Laneno sjeme

Laneno sjeme pomaže u čišćenju arterija. Bogato je alfa linoleičnom kiselinom i omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese i krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da umjereno korišćenje lanenog sjemena predstavlja dobru podršku u smanjenju ateroskleroze. Kada koristite laneno sjeme, obavezno ga sameljite, jer se na taj način sjeme sadrži više omega 3 masnih kiselina.

8. Kiseli kupus

Kiseli kupus je jedna od najznačajnijih probiotskih namirnica. Eliminiše toksine i veoma je dobar u prevenciji ateroskleroze. Osim toga, dokazano je da kiseli kupus degradira hemikalije poput insekticida hlorpirifosa i bisfenola A.

9. Sjeme susama

Sjeme susama čisti arterije. Redovna konzumacija sjemena susama pomaže u sprječavanju progresije ateroskleroze, smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi.

  1. Sok od nara

Sok od nara je moćan antioksidans, smanjuje nagomilane naslage i čisti arterije. Sok od nara sadrži magnezijum i selen koji su veoma značajni za zdravlje srca. U jednoj studiji iz 2009. naučnici tvrde da ako pacijenti sa rizikom od koronarne bolesti srca piju 240 ml dnevno soka od nara u narednih 18 mjeseci, postoji mogućnost da uspore razvijanje bolesti.

Ljekovita tinktura za čišćenje krvnih sudova

POTREBNO JE: 4 glavice bijelog luka, 4 srednja limuna sa korom i oko 3 litre prokuhane vode

Bijeli luk podijelite na čehne i očistite ih, limunove prelijte sa ključalom vodom, isijecite na kriške. Sve sameljite na mašinu za mljevenje mesa

Samljevenu smjesu stavite u čistu staklenu teglu od 3 l i prelijte sa toplom prokuhanom vodom, do kraja tegle. Poklopite i ostavite u frižider 3 dana. Nakon toga, procijedite i čuvajte u frižideru

Maksimalna doza napitka je 50 ml po 3 puta dnevno, prije obroka. Ipak, čišćenje krvnih sudova treba počinjati sa manjim dozama (1-2 supene kašike). Ako ne postoje neprijatnosti, dozu polako povećavati do neophodne. Trajanje kure je 40 dana. Čišćenje krvnih sudova na ovaj način preporučuje se sprovoditi jednom godišnje, nakon konsultacije sa ljekarom.

(aura.ba)