10 NAJBOLJIH BILJKI ZA PROČIŠĆAVANJE BUBREGA

Oblika graha i smješteni duž zadnje strane stomaka, bubrezi imaju tešku odgovornost uklanjanja otpada i toksina iz krvotoka. Ovi vitalni organi rade sa drugim organima kako bi regulisali krvni pritisak, povećali proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i sintetizovali vitamin D.

Zdrava ishrana, vežbanje i hidratacija su esencijalni za podršku vašim bubrezima. Za malo dodatne pomoći, razmotrite sljedeće biljke za pročišćavanje bubrega. 

1.Razbijač kamena (Phyllanthus niruri)

Phyllanthus niruri, ili “razbijač kamena”, je favorit u Južnoj Americi za podršku bubrezima, a klinička ispitivanja potvrđuju efikasnost biljke. Njegova široko rasprostranjena upotreba je uspostavila pozitivnu reputaciju u ajurvedskoj medicini kao korisna biljka za zdravlje bubrega, mjehura i jetre, piše portal Alternativni život.

2. Obična zlatica (Solidago virgaurea)

Upotreba obične zlatice je veoma rasprostranjena među mnogim indijanskim plemenima jer se koristi za podsticanje zdravlja urinarnog trakta. Istraživanje je otkrilo da biljka reguliše urinarni trakt i korisna je za detoksifikaciju bubrega.

3. Korijen hortenzije

Korijen hortenzije je popularan kod Indijanaca i ranih naseljenika, koji su koristili biljku za podsticanje zdravlja bubrega i mokraćnog mjehura. Korijen hortenzije deluje kao rastvarač i smatra se da istupi oštre ivice kamena u bubregu. Korijen hortenzije takođe pomaže telu da pravilno koristi kalcijum, funkcija koja u startu može spriječiti nastajanje kamena u bubregu.

4. Preslica (Equisetum)

Preslica je čest i rasprostranjen korov sa diuretičkim svojstvima; Korisna je za povećanje količine urina što pomaže kod ispiranja bubrega i urinarnog trakta. Takođe je antioksidans i pruža sve te prednosti bubrezima i bubrežnom sistemu. Bilo da se konzumira kao čaj ili u kapsuli, Preslica je odlična biljka koju možete dodati svojoj ishrani!

5. Korijen celera

I korijen i sijeme celera su vijekovima korišteni kao prirodni diuretik. Kakvu pozitivnu osobinu imaju diuretici? Oni mogu pomoći vašem telu da eliminiše toksine povećanjem količine urina. Koren celera se već dugo vremena smatra stimulativnim tonikom za bubrege jer sadrži nutritivne sastojke poput kalijuma i natrijuma.

6. Crvena konopljuša (Eutrochium purpureum)

Crvena konopljuša ima dugu istoriju korištenja od strane Indijanaca i europskih starosjedilaca za podsticanje zdravlja bubrega i mokraće. Njegova djelotvornost može djelom biti zahvaljujući sadržaju euparina – rastvaraču sa snažnom aktivnošću protiv štetnih organizama. Ovo može objasniti zašto mnogi veruju da je efikasna u spriječavanju infekcija.

7. Medvjeđe grožđe/Medvjetka (Arctostaphylos uva-ursi)

Medvjeđe grožđe koriste mnoge kulture. Sadrži rastvarač koji umiruje i reguliše urinarni trakt, a istraživanje je takođe otkrilo dokaze koji podržavaju njegovu tradicionalnu upotrebu za čišćenje bubrega.

8. Bijeli sljez (Althaea officinalis)

Kao umirujuća biljka, korijen bijelog sljeza može smiriti tkiva urinarnog trakta. Također je nježni diuretik koji podstiče mokrenje.

9. Maslačak (Taraxacum)

Često se smatra dosadnim korovom bez korisne svrhe, maslačak je zapravo pun korisnih sastojaka – i list i korijen. Maslačakov korijen je diuretik i podstiče eliminaciju otpada.

10. Peršun

Najomiljenija biljka među kuharima, peršun je aromatična, ukusna biljka koja se obično koristi u biljnim ljekovima. Kao diuretik, koristan je za smanjenje nastanka toksina u bubrezima i cijelom urinarnom traktu.