Јapanski naučnici tvrde da ćete postati inteligentniji ako za doručak jedete sladoled

 Ljudi koji jedu sladoled kada se probude brže rješavaju zadatke i bolji su u obradi informacija.

U istraživanju su ispitanici imali zadatak da svako jutro pojedu po tri kašike sladoleda, a zatim im je dato da rješavaju numeričke zadatke.

Naučnici su otkrili da ljudi koji su jeli sladoled brže rješavaju i obrađuju zadatke od skupine koja nije imala za doručak ništa. Kod skupine koja je jela sladoled pronađeno je povećano reagiranje alfa valova koji su povezani s koncentracijom.

Evo vam jedan dobar recept za domaći sladoled.

Sastojci:

1 l mlijeka
1 puding okus po želji (ili u vanilin puding dodajte ekstrakt po želji)
7 kašika šećera
8 jaja
125 dag maslaca
2,5 dl slatkog vrhnja

Priprema:

8 žumanjaka pomiješajte sa pudingom i šećerom (pola šećera pomiješajte s pudingom, a pola dodajte u mlijeko).

 

Od 1 l mlijeka malo oduzmite da se puding i žumanjci razrijede i skuhajte u mlijeku, pa još u vruće dodajte maslac i 10 dag čokolade. Ako pravite sladoled od vanilije onda u još toplo dodajte 4 vrećice vanilin šećera radi intenzivnijeg okusa.

Ostavite da se ohladi.

U potpuno hladnu smjesu dodajte slatko vrhnje i dobro izrađene bjelanjake s 8 žlica šećera. Sve to skupa izmiješajte i stavite u zamrzivač.