SASTOJCI:

  • 250 ml suncokretovog ulja
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • kašika sirćeta ili kašika limunovog soka
  • PRIPREMA:
    1. U viskou posudu sastavite ulje, jaje, so i sirće.
    2. Ubacite štapni mikser NEUKLJUČEN.
    3. Kada je na dnu samom, uključite ga i pokušajte održati istu brzinu mućenja. I dižite mikser, malo po malo, prema gore.
    4. Majoneza je gotova!

NAPOMENE:

 

  • Ako vam ne uspije, što bi bilo vrlo čudno, ne bacajte masu. Samo dodajte jedno jaje i ponovite postupak.
  • Može se dodati ili sirće ili limunov sok. Zaista nije bitno.
  • Ovo je prosječna količina ulja. Zapamtite: što više ulja naspete, gušća će biti majoneza.
  • Na samom počeku možete ubaciti čehno bijelog luka i tako dobivati popularni Ali-Oli.
  • Ako želite iskoristiti ovu majonezu za posipanje preko bilo čega, možete dodati malo vode kada je već gotova i tako je razrijediti.
  • Važno: ovako napravljena majoneza mora se držati u frižideru i ne više od dva dana.

Izvor: Kašikaljubavi