Hranjiva, zdrava, ukusna i ljekovita: Alkalna supa koja reguliše kiselost tijela i sprječava 17 bolesti!

Ovaj recept smo preuzeli iz knjige dr. Stefana Domeniga “Alkalna ishrana”

Naša tijela mogu biti ili alkalna ili kisela. Kako bismo bili zdravi, dobro se osjećali i s lakoćom obavljali svakodnevne poslove, naš pH morao bi da bude neutralan ili blago alkalan – između 7,3 i 7,5. Zbog savremenog načina života obično je mnogo manji, odnosno kiseliji, i zato se osjećamo umorno, bezvoljno, naduto, generalno loše.

U smanjivanju kiselosti u tijelu pomoći će i alkalna maneštra,( hranljiva, zdrava i ukusna supa) koju možete da jedete kao ručak ili večeru. Supa ne mora da bude obična – biće zanimljivija ako joj prije služenja dodate svježe začinsko bilje ili lanene sjemenke, orahovo, bundevino ili maslinovo ulje.

Kako bi bila kremastija i lakša za varenje, supu završite u blenderu. Birajte sezonsko povrće i supi dolivajte vodu u kojoj ste kuhali povrće. Ova supa može da stoji dva-tri dana i njeno redovno konzumiranje veliki je korak prema alkalnom načinu života.

POTREVBNO JE: 950 ml vode ili bujona od organskog povrća, 1 srednji krompir, 1 mrkva, 1 korijen peršuna, 1 bijela repa, 50 g mladog luka, 160 ml kisele pavlake, malo soli.

U velikom loncu prokuhajte vodu ili bujon. Dodajte svo povrće, koje ste prethodno očistili i isjeckali i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta ili dok povrće ne postane mekano.

Ako želite da odmah dobijete gustu supu, isključite ringlu i pažljivo je sipajte u blender ili upotrijebite štapni mikser. Dodajte pavlaku i posolite po ukusu. Ova količina supe dovoljna je za nekoliko dana.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!